Article 3

Besloot je een tweedehandswagen te kopen? Kijk dan goed uit je doppen voor je beslist welke wagen je koopt. De invoering van de Nationale Auto Pas (NAP) nu drie jaar geleden geeft je als koper van een tweedehandswagen toch al een betere garantie. Toch bracht recent onderzoek aan het licht dat bij ruim 5% van het totaal aantal verkochte tweedehandswagens de kilometerteller werd achteruit gedraaid.

Grotere zekerheid
Met een NAP heb je als koper van een tweedehandswagen meer zekerheid over de werkelijke kilometerstand van een wagen. Fraude met de kilometerteller is nu veel moeilijker, maar dus niet onmogelijk. Bij de keuze van een tweedehandswagen zijn er meer punten die je aandacht verdienen. De aankoop van een tweedehandswagen blijft hoe dan ook een risico. Met onderstaande tips kun je die gelukkig tot een minimum beperken.

Deskundig advies
Als je er niet mee vertrouwd bent, laat je je bij voorkeur altijd vergezellen door iemand die met er zoveel mogelijk vanaf weet. Zelfs als je er genoeg van weet is het altijd een aanrader om je door iemand met kennis van zaken te laten vergezellen. De kans op een miskoop wordt zo tot een minimum beperkt.

Schijn bedriegt
Lang niet alles wat blinkt, is goud. Dat is ook in de verkoop van tweedehandswagens het geval. Een mooi blinkende wagen betekent nog lang niet dat er een goede tweedehandswagen voor je staat. Onder de glanslaag kunnen nog altijd een ganse reeks gebreken schuil gaan. Controleer altijd de wagen op de aanwezigheid van roestplekken. Gevoelige plaatsen voor roest vooral de bodemplaat, de koffer,de uitlaat en de wielkassen.

Ongevalsvrij
Bij de aanschaf van een tweedehandswagen is het belangrijk te weten of je met een ongevalsvrije wagen te doen hebt. Dat merk je vooral aan naden, verschil in breedte en aan kleurverschillen. Kunnen alle ramen en deuren gemakkelijk open en dicht? In hoeverre is de kunststof op de pedalen versleten? Voel of de motorkap warm of koud aanvoelt. Een warme motorkap bewijst dat de verkoper voor je komst de motor startte. Dat kan wijzen op motorproblemen.

Controleer de garantie
Een betrouwbare en professionele verkoper is verplicht minstens 1 jaar garantie te verlenen. Een particuliere verkoper is dat niet verlicht, maar geeft meestal een voordeligere prijs.

Maak altijd een testrit
Maak steeds een testrit voor je beslist de wagen te kopen. Let tijdens de testrit op eventuele rare geluiden. Draait de motor zacht en regelmatig en verloopt het schakelen vlot en zonder problemen? Kijk of alle lichten, richtingaanwijzers, en ruitenwissers werken. Rij traag over een kasseien, trek vlot op aan verkeerslichten en test de remmen. Ga zeker ook de wegligging na.

Voor je een tweedehandswagen koopt ga je altijd na:
Mijn liefde voor auto’s in het algemeen en voor de Honda Civic in het bijzonder leidde tot deze persoonlijk blog met actuele informatie over alles wat er in het autowereldje beweegt. Uiteraard met bijzondere aandacht voor alle Honda modellen en vooral… voor de Honda Civic. Mijn eerste en enige liefde en dat zal altijd zo blijven.

  • De aanwezigheid van de juiste boorddocumenten en het onderhoudsboekje
  • De NAP
  • Wie de vorige eigenaar was
  • Voor je beslist tot aankoop ga je altijd de marktwaarde van een gelijkaardig model na
  • Zoek op internet frequente gebreken van een gelijkaardig type
  • Vergelijk de prijzen van zoveel mogelijk tweedehandswagens
  • Kies je voor een professionele of een particuliere verkoper. Bij een particulier krijg je meestal een voordeligere prijs terwijl een professionele verkoper verplicht is minstens 1 jaar garantie te verlenen
  • Vergeet zeker niet te controleren of de verkoper ook de eigenaar is van de betrokken wagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *