Article 2

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Het kiezen van een nieuwe wagen is persoonlijk. Om ontgoochelingen te voorkomen zul je toch met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden. Hoe kies je een nieuwe wagen die het best bij je past en zoveel mogelijk aan je verwachtingen voldoet?

Welke auto heb je nodig?
Iedereen van ons droomt wel eens van een luxe sedan, een stoere SUV of een strak gelijnde cabrio. Tussen droom en werkelijkheid ligt echter een hemelsbreed verschil, meestal het prijskaartje. Bekijk het kiezen en kopen van een nieuwe wagen best zo rationeel mogelijk. Zo voorkom je een miskoop. Wie zit er immers graag met een wagen opgescheept die niet aan je activiteiten voldoen, niet praktisch genoeg, teveel dure brandstof slikt en uiteindelijk onbetaalbaar is?

Checklist vergemakkelijkt je keuze
Start je zoektocht naar een nieuwe wagen met het opstellen van een checklist met alles waar je toekomstige auto moet aan voldoen. Maak daarbij een overzicht van die auto’s en modellen die je wensen zo dicht mogelijk benaderen. Kies je voor verandering of voldeed je huidige wagen zo goed dat je dezelfde wilt? Misschien is je professioneel leven of je gezinssituatie grondig gewijzigd? Zijn je kinderen de deur uit. Dan kun je het met ene kleinere wagen of zie je de zaken misschien wel sportiever? Of de kinderen zijn de deur uit en zie je je toekomstige wagen wellicht wat sportiever?.

Waarvoor zul je je auto vooral gebruiken?
Zij die op zoek gaan naar een nieuwe wagen zien de zaken groots. Denk dus eerst goed na waar je je auto vooral zult voor gebruiken en welk volume je daarvoor nodig hebt. Een grote wagen is misschien wel handig maar zeker ook milieu onvriendelijk en duur. Trek je er tijdens de vakantie meestal met de auto op uit of vervoer je regelmatig grote vrachten? Dan kun je met een klein wagentje niet veel doen.

Veel of weinig kilometers?
Leg je jaarlijks vele duizenden kilometers af of is dat aantal beperkt? Van dat antwoord zal afhangen of het een wagen op benzine of diesel, hybride of een elektrisch wagen wordt. Waar gebruik je je auto meestal voor en heb je hem ook nodig op professioneel vlak? Als je bijvoorbeeld overweegt om op vakantie te gaan met je auto, dan zou het wel eens voordeliger kunnen uitpakken om een auto te huren.
Naar Parijs is een treinkaartje niet al te duur, het scheelt vele kilometers, en je kunt zonder zorgen rijden in een auto van Luxe autoverhuur Parijs.

Zelf schakelen of automatisch?
Ondanks de kilometerslange files kiest de meerderheid van onze bestuurders voor een handgeschakelde auto in plaats van een automaat. De idee dat een handgeschakelde auto fors minder verbruikt dan een automaat, is met de huidige traps automaten al lang achterhaald. In de meest recente wagens verloopt zo goed als alles computergestuurd. Die analyseren en onthouden je rijgedrag en zelfs je zware voet waardoor je opvallend meer brandstof verbruikt. De keuze van een handgeschakelde wagen of een automaat hangt vooral van je rijstijl af en minder van de soort versnellingsbak waarmee je auto is uitgerust. Word je regelmatig met stapvoets of stilstaand verkeer geconfronteerd? Dan kan een automaat erg handig en aangenaam zijn, zeker in het stadsverkeer

Cilinderinhoud en PK’s
Hoe meer PK’s de motor van je auto aan boord heeft hoe meer kracht hij ontwikkeld en hoe hoger zijn cilinderinhoud. Het koppel dat de motor daardoor uiteindelijk ontwikkeld hoe groter de trekkracht en hoe hoger zijn toerental. Dat lijkt prettig maar op het vlak van je onkosten is dat heel wat minder. Niet alleen je in verkeerstelling neemt toe. Dat is even goed het geval met je verzekeringspremie en de jaarlijkse wegenbelasting. Ook die stijgen naarmate je wagen krachtiger is. En dan hadden we het nog niet over het meerverbruik van je wagen.

Kies die opties die nuttig zijn voor jou
Extra opties maken auto rijden aangenamer maar kosten ook handenvol geld. Overweeg alle voor- en nadelen voor je een extra optie overweegt. Kies alleen die opties die voor jou iets kunnen betekenen en zich op relatief korte tijd terug verdienen. Welke opties heb je zeker nodig en welke kun je best missen.

Kies ook toekomstgericht
Kies je nieuwe auto ook toekomstgericht. Jongeren kiezen sportiever en dus meestal voor een auto met een lage instap. Ben je al wat ouder dan kies je bij voorkeur voor een hogere instap! Je zult die keuze je zeker niet beklagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *