WINTERBANDEN

In de meeste gevallen volstaan winterbanden om veilig de weg op te gaan. En voldoen ze ook aan de verkeersvoorschriften. Maar om helemaal goed voorbereid te zijn op uitzonderlijke situaties, is het verstandig om ook sneeuwkettingen mee te nemen in uw kofferbak. Met name als u vaak op vakantie gaat naar koudere landen, of in de bergen. Auto’s met sneeuwkettingen bieden uitkomst in de bergen en bij hevige sneeuwval. Sneeuwkettingen zijn dan een belangrijke voorzorgsmaatregel.

Daar steeds meer automobilisten met winterbanden rijden, wordt het gebruik van sneeuwkettingen zeldzaam. In de meeste situaties zullen de grip- en tractieprestaties van deze banden namelijk volstaan. Overigens gaat het verkeersbord B26, dat op bepaalde weggedeeltes het gebruik van sneeuwkettingen verplicht, vaak gepaard met een uitzondering voor voertuigen met winterbanden.

Aanbrengen van sneeuwkettingen

Is het tegenwoordig nog steeds nodig om sneeuwkettingen bij de hand te hebben? Ja, in de winter is het verstandig om een set sneeuwkettingen in uw kofferbak mee te nemen. Dankzij deze preventiemaatregel kunt u een onverwachte sneeuwbui het hoofd bieden en veilig doorrijden zonder te wachten tot de weg sneeuwvrij gemaakt wordt. Vooral als u zich op een steile bergweg bevindt… Let er wel op dat u na de montage van de sneeuwkettingen niet harder dan 50 km/uur rijdt.

Hoe kies je de juiste sneeuwkettingen

Bij het kopen van uw sneeuwkettingen moet u controleren of deze geschikt zijn voor uw auto en de maat van uw banden. Wanneer de ketting niet goed afgesteld is op uw banden kunnen ze namelijk de zijwanden van de banden beschadigen en defecten veroorzaken. Ons advies is om te kiezen voor sneeuwkettingen die het grootste aantal schakels in het contactvlak bieden zoals kruis- of ladderkettingen die voor een gemiddelde autoband minstens over twaalf spijlen beschikken. Uiteraard kunt u voor adviezen ook terecht bij een verkoper van sneeuwkettingen die precies week welke ketting u nodig zult hebben. Sneeuwkettingen wanneer u zeker wilt zijn van een passende sneeuwketting. Bijvoorbeeld voor uw nieuwe honda civic!

Omleggen van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen worden altijd om de drijfwielen gelegd, ofwel de voorwielen voor auto’s met voorwielaandrijving. Bij auto’s met achterwielaandrijving (BMW, Mercedes, Porsche, Ferrari…) of een 4×4, raden wij aan om sneeuwkettingen om alle vier de wielen te leggen om gripverlies op de vooras te voorkomen.

Eenmaal uw kettingen gekocht, oefen met het monteren en verwijderen van de sneeuwkettingen. Vergeet niet om ze in uw kofferbak of op een andere toegankelijke plek te leggen. Samen met een paar handschoenen, een zaklamp, u weet het maar nooit…>> Kies voor het monteren van uw sneeuwkettingen een vlakke ondergrond. En vergeet niet om de handrem aan te trekken.

  1. Zorg er bij het omleggen voor dat de gripzijde van de sneeuwkettingen naar de weg gericht is.
  2. Wanneer u de sneeuwkettingen hebt gemonteerd, vergeet niet om uw kettingen na enkele kilometers opnieuw aan te spannen.
  3. Denker tevens aan om het antislip systeem te ontkoppelen als uw auto hiermee is uitgerust.
  4. Reinig de sneeuwkettingen aan het einde van het seizoen zorgvuldig, droog ze goed af en berg ze op in de verpakking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *