BPM staat voor belasting op personenauto’s en motorrijtuigen. Je bent BPM verschuldigd voor elk motorrijtuig dat in Nederland geregistreerd staat. Als je een auto koopt in Nederland, wordt deze BPM automatisch verrekend. Importeer je echter een auto, dan dien je de BPM- aangifte zelf te doen. Dit is noodzakelijk om een NL-kenteken voor je geïmporteerde auto te krijgen. Vaak valt deze aangifte hoger uit dan je wilt. Hoe kun je hier nu het beste op besparen? Hieronder vind je een aantal tips om op goedkope wijze een geimporteerde auto te kopen.

Koop liever geen nieuwe auto

Als je een tweedehandsauto koopt, kun je afschrijven op de bruto BPM. Op deze manier hoef je alleen het restbedrag te betalen. Voor de berekening van de BPM kun je het beste uitgaan van de handelswaarde die de auto in Nederland heeft. Doordat deze waarde in verhouding laag is, kun je een groter deel van de BPM afschrijven. Wil je persé een nieuwe auto? Schaf dan een auto aan met minstens 6000 kilometer op de teller en die zeker 6 maanden oud is, zodat je zeker weet dat je kunt afschrijven op de BPM.

Bereken de BPM op basis van het meest voordelige jaartarief

Ieder jaar verandert het BPM tarief. Je hoeft echter niet het meest recente tarief aan te houden, in principe kun je elk jaar gebruiken waarin de gekochte auto geregistreerd stond. Dit is de historische bruto BPM. Alle tarieven per jaar voor het berekenen van de BPM vind je op de website van de Belastingdienst.

Laat je auto taxeren

Vooral de wat duurdere en exclusieve auto’s met schade hebben baat bij een taxatierapport. Doordat de schade de waarde van de auto laat dalen, zal ook de BPM die wordt berekend lager liggen. Deze methode is echter niet aan te raden bij auto’s die maar weinig schade hebben.

Maak geen gebruik van een BPM-calculator

Op internet zijn er diverse BPM-calculators te vinden, die de hoogte van de BPM kunnen berekenen. Deze kun je beter links laten liggen, vaak is de berekende BPM hoger dan wat je werkelijk moet betalen, omdat niet alle informatie meegenomen wordt. Ook zijn sommige van deze sites niet betrouwbaar en loop je het risico dat je wordt opgelicht.

De enige uitzondering hierop die wij konden was de fantastische gratis BPM aangifte berekening aangeboden door EasyImport.

Kies een milieuvriendelijke auto

Bij het berekenen van de BPM wordt ook naar de CO2-uitstoot van de auto gekeken. Hoe minder fossiele brandstof er nodig is, hoe lager de kosten zullen zijn. Dieselauto’s moeten een extra toeslag betalen per gram boven een vastgestelde norm, wat qua kosten enorm op kan lopen. Elektrische auto’s zijn dan weer vrijgesteld van het betalen van BPM.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *