Apk Peugeot

Wanneer je een nieuwe Peugeot koopt of net hebt aangeschaft, dan is het vaak pas na enkele jaren verplicht om een Apk-keuring te laten uitvoeren door een RDW erkende garage. Nieuwe auto’s van tegenwoordig zijn dermate goed dat men in de eerste jaren van het gebruik van de auto geen noemenswaardige problemen voorziet die bij een APK-keuring worden vastgesteld. Wanneer je te maken hebt met een auto die grofweg gezegd 5 jaar of ouder is, dan zal hij elk jaar APK gekeurd moeten worden door een RDW erkende garage of monteur.

 

Doel APK

De achterliggende gedachte van het jaarlijks uitvoeren van een APK is de algehele verkeersveiligheid. Zowel van de bestuurder van de wagen als de medeweggebruikers. Wanneer een auto bijvoorbeeld geen olie of te weinig olie in de motor heeft zitten, kan als gevolg hiervan de motor midden op de snelweg met een snelheid van 120 km per uur ‘vastlopen’ en er spontaan mee ophouden. Dit kan levensgevaarlijke situaties laten ontstaan die men liever wil voorkomen. Ook zaken zoals banden met genoeg profiel en bandenspanning zijn belangrijk om ongelukken met klapbanden te voorkomen.

 

Apk Peugeot

De auto zal worden gecontroleerd op de werking van alle onderdelen, maar ook zal worden gecontroleerd op voldoende vloeistoffen zoals olie en koelvloeistof. Dit kan bij je lokale Peugeot dealer of garage. Ook is het een mogelijkheid om je Peugeot te laten keuren bij de meeste andere garages die alle merken accepteren. Wanneer bij een APK-controle vast komt te staan dat er enkele onderdelen dienen te worden vervangen, zoals bijvoorbeeld nieuwe remschijven- of blokjes, het verversen van olie of koelvloeistof of een nieuwe remleiding, wordt de auto in eerste instantie, bij akkoord van de eigenaar, hersteld daar waar dat nodig is. De Peugeot dealer of garage maakt een vrijblijvende offerte op waarop staat welke onderdelen van de auto aan vervanging toe zijn en wat daarvan de kosten zullen zijn, inclusief de manuren die dit in beslag zal nemen. Wanneer de klant akkoord gaat met de offerte kan de auto op deze pijnpunten worden gerepareerd en kan de auto probleemloos door de Apk-keuring komen.

 

Na de APK-controle

Wanneer APK-controle van je voertuig is voltooid, kun je weer met een gerust hart veilig een jaar lang de weg op. Een APK-certificaat is echter geen garantie dat je een jaar schadevrij en zonder problemen zal kunnen rijden. Een APK-keuring is slechts een momentopname. Zodra je de garage uitrijdt kun je een stoepwand raken waardoor je band of velg zodanig beschadigd dat deze weer vervangen moet worden voordat je veilig de weg op kan. Het is daarom ook altijd van harte aan te bevelen dat je je Peugeot periodiek een kleine- danwel grote onderhoudsbeurt geeft. Zo blijft je Peugeot in topconditie en is de kans op een volgende APK-goedkeuring aanzienlijk groter. Daarnaast voorkom je grote en dure reparaties omdat eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden vastgesteld en tijdig kunnen worden opgelost. Daarom is een regelmatige check van je Peugeot het beste dat je kan doen om hem in topconditie te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *