Heb je een elektrische auto maar kan je hem niet opladen thuis? Dan is er een oplossing voor jou. Laat een elektrische laadpaal thuis instaleren. Als je thuis een laadpaal hebt ben je niet meer afhankelijk van laadpalen onderweg.

Is een laadpaal bij ieder huis mogelijk?

Wanneer je beschikt over een eigenstukje grond, privé parkeerplek of een garage kan je hem daar laten installeren. Mocht je niet beschikken over privéterrein dan kun je bij de gemeente een vergunning of ontheffing aanvragen om een laadpaal te installeren op de openbare weg.

Openbare laadpalen

Ook is het mogelijk om te parkeren bij de door de gemeente aangegeven parkeerplekken voor elektrische auto’s. Deze plekken zijn te herkennen aan de borden met de tekst: ‘’alleen voor elektrische voertuigen’’. Dit zijn openbare parkeerplekken waar je niet mag parkeren met een auto die aangedreven wordt door fossiele brandstof. Is er bij jou in de straat nog geen openbare oplaad plek? Bij de meeste gemeente heb je recht op een parkeerplek met laadpaal binnen een straal van 300 meter van jouw huis

Is elektrisch rijden voordelig?

De energiekosten om een kilometer afleggen met een elektrische auto komen ongeveer op 3,5 eurocent wanneer je hem thuis oplaadt, afhankelijk van de energiekosten. Een kilometer afleggen met een auto die rijdt op fossiele brandstof kost ongeveer 11 eurocent. De kosten van fossiele brandstof zijn vele malen hoger en blijven alleen maar stijgen. Wat betreft brandstof is elektrisch rijden dus een stuk voordeliger. Echter zal je bij de aanschaf van een elektrische auto wel iets dieper in de buidel moeten tasten, een elektrische auto is al snel zo’n 10.000 euro duurder

Het elektrisch rijden wordt pas echt voordelig wanneer je je auto thuis kunt opladen. Het verschil met het thuis opladen aan jouw eigen laadpaal en je auto langs de snelweg bij een snellader opladen is dan ook erg groot. Het opladen bij een snellader langs de snelweg is soms zelfs bijna even duur als het tanken van fossiele brandstof.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *