Wat moet je weten over je Rijbewijs halen?

Ben je 17 of 18 en denk je eraan je Rijbewijs te halen, dan zijn er een aantal dingen die je zou moeten weten voordat je eraan begint. In dit artikel gaan we eens kijken wat je moet doen voordat je je rijbewijs kan halen en wat je kan verwachten voordat je eraan begint.

 

Kosten

Een rijbewijs heeft een duur prijskaartje aan zichzelf hangen en je moet dus goed gespaard hebben voordat je eraan begint. Sommige mensen krijgen dit cadeau van hun ouders terwijl andere er zelf voor betalen. Je kan rekenen op een bedrag dat (niet vaak) minimaal 1000 en maximaal 4000 euro zit. Dit hangt allemaal af van hoe jij het traject gaat volgen!

 

Autorijschool

Het handigst is om een goede autorijschool te zoeken. Dit kan je doen via het CBR. Daar staan alle gecertificeerde autorijscholen. Bij de Autorijschool krijg je te horen (naast dit artikel) wat je allemaal moet doen voordat je je rijbewijs kan halen.

 

De eerste stap in het behalen van je rijbewijs is het behalen van het theorie examen. Het theorie examen bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt ook wel gevaarherkenning genoemd, hierin hoor je simpel genoemd gevaar te herkennen waarna je drie opties krijgt: Remmen, Gas Loslaten, Niks Doen. Op basis van de opties of reacties, heb je een gevaar goed of fout ingeschat. Een voorbeeld hiervan: ‘’Je ziet een voetbal op de weg, wat doe je? Remmen. Gas loslaten. Niks doen.’’ In het tweede deel van de toets wordt je verkeersinzicht en je kennis van verkeersregels getest. Dit zijn meerkeuze vragen waarvan 30 theorie vragen over verkeersregels en 10 theorievragen over je verkeersinzicht.

 

De tweede stap in het behalen van je rijbewijs is het behalen van je praktijk examen. Tijdens het praktijk examen rij je in de auto samen met een examinator die eerst je zicht examineert door middel van de vraag: kan je dit kenteken voor mij voorlezen? Het is echter de vraag hoe je praktijkexamen er verder uitziet aangezien elke examinator een andere aanpak heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *