Het is bijna zover de zomer staat voor de deur, en misschien heb je het al gedaan en zo niet moeten de zomerbanden er bijna weer op! Maar is die oude set met zomerbanden nog wel geschikt? Twijfel je hierover? Lees dan verder, in dit artikel benoem ik de richtlijnen die je autobanden moeten hebben om nog een zomer verder te rijden.

Wetgeving in Nederland

Of het nou zomer of winterbanden zijn de wet maakt geen verschil in wat de eisen zijn. Volgens de Nederlandse wet moeten de banden een over het algehele oppervlakte een diepte van 1,6mm hebben. Hier wordt uitgegaan van een minimale diepte, dus het is zeker geen ideale diepte om in de winter een stukje te gaan rijden in de sneeuw ermee. In de winter wordt dan ook een minimum van 4mm aangeraden en in de zomer is dat iets minder streng met 2,5mm.

Gevaar van ondiepe profieldiepte

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je profieldiepte altijd goed moet zijn, een daarvan is een langere remweg. Het is dus niet alleen verboden om met een profiel minder dan 1,6mm te rijden maar ook erg gevaarlijk. Het verschilt per band wat de langere remweg is, maar gemiddeld leveren banden met een profiel minder diep dan 1,6mm een remweg die 50 meter langer is.

In de winter is de kans op aquaplanning al groter en ijzel en sneeuw helpen ook niet echt met je remweg. Dus zorg ervoor dat je veilig de weg op kunt, en check of jouw banden er klaar voor zijn.

Welke banden erop?

Persoonlijk heb ik een BMW dus mijn voorkeur gaat altijd uit naar BMW banden. Om stel mooie BMW wielen vind ik persoonlijk dat daar bijbehorende banden bij horen. Maar uiteraard hoef je niet altijd voor de merk van je auto te kiezen en is er genoeg keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *