De voertuiggegevens zijn alle gegevens over een auto, een motor, een scooter, of een ander gemotoriseerd voertuig. Die kan je splitsen in twee soorten gegevens. Enerzijds de gegevens die betreffende het voertuig door de Rijskdienst voor het Wegverkeer worden opgeslagen en die gratis kunnen worden bekeken, en anderzijds gegevens die op een andere manier worden geregistreerd en die vaak niet gratis kunnen worden bekeken.

De gegevens via de RDW, kunnen gratis worden bekeken. Dat doe je door een kentekencheck, die je vaak gratis, zoals hier, kunt doen.

Je kunt daarbij de algemene voertuiggegevens inkijken.

Denk bijvoorbeeld aan motorvermogen, gewicht en toelaatbaar gewicht, kleur, aantal deuren, en ga zo maar door. Belangrijk daarbij is dat je op deze manier kunt bekijken of het betreffende voertuig wel voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd is, en of de APK nog niet verlopen is. Dit is immers beide verplicht in Nederland. Zonder een WA verzekering en met verlopen APK mag je immers niet rijden op de openbare weg.

Gratis gegevens dus, die je van alle voertuigen op een kenteken, altijd kunt inkijken. Let wel, daarbij zijn geeen gegevens over de voertuighouder, want die mogen alleen onder bepaalde voorwarden worden bekeken, bijvoorbeeld door de politie.

De uitgebreide voertuiggegevens

Veelal zijn de gegevens die je verkrijgt door een kentekencheck voldoende, om te weten te komen wat je precies wilt weten.

De uitgebreidere voertuiggegevens, en daarbij kan je denken aan de onderhoudsrapporten, de kilometerstand, het aantal eigenaren, en natuurlijk het schadeverleden van het betreffende voertuig, kan je ook van alle voertuigen op kenteken bekijken, maar die gegevens bekijken is niet gratis.

Wel kunnen deze voertuiggegevens erg waardevol zijn. Bijvoorbeeld het schadeverleden. Daarmee kan je zien hoe vaak er een schade heeft plaatsgevonden, maar ook waar de schade zat, en wat er precies vervangen is.

En zeker als je een tweedehands auto wilt kopen, kan het natuurlijk best wel handig zijn als je dat soort dingen te weten komt.

Want niemand kan in dat geval een ernstige schade verzwijgen.

Deze extra gegevens zijn dus niet gratis, maar kosten vanaf een paar euro. En als je daarmee kunt voorkomen dat je een minder goede auto koopt, is dat natuurlijk geen weggegooid geld.

Wil je ook het schadeverleden weten, of andere voertuiggegevens? Doe dan een kenteken check, daar zie je de basisgegevens, en kan je ook de extra gegevens opvragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *