De meeste soorten olie komen bij de SAE vandaan, dit staat voor Society of Automotive Engineers. Belangrijk is om goed te letten welke olie je moet gebruiken voor jouw motorvoertuig. Er zijn namelijk verschillende namen/ coderingen gegeven aan de olie, dit heeft te maken met de viscositeit dat is de vloeibaarheid van de olie. De viscositeit wordt vaak uitgedrukt in de cijfers 5, 10 en 15, hoe lager het cijfer is hoe vloeibaarder de olie is bij een koude motor. Hierdoor is het een stuk makkelijker om de motor te starten. Het tweede cijfer geeft de viscositeit aan bij de warme toestand van de motor, hoe dikker de olie in warme toestand hoe beter hij smeert.


De smerende functie van olie

Alle motorvoertuigen hebben een smeersysteem, maar wat is nou precies het nut van olie.
Olie zorgt ervoor dat de bewegende delen in jouw motor geen contact maken met elkaar, dit zorgt namelijk voor slijtage. Wat de olie dus doet is een laagje vormen tussen de bewegende delen. Naast dat olie slijtage sterk verminderd heeft het nog meer voordelen, olie zorgt ook voor de koeling in de motor. Zodra de motor start beweegt er van alles en nog wat, dit zorgt voor wrijving en hierdoor kan je temperatuur hoog oplopen. Tijdens het draaien van de motor geven de onderdelen hun warmte mee aan de olie, hierdoor blijft jouw olietemperatuur dus op peil.

 

Het meten van olie

Het meten/ peilen van de olie wordt door velen onderschat, maar dit is een onwijs belangrijk punt. Zoals vermeld in de vorige alinea kan doorrijden met te weinig olie erg veel schade aanrichten, namelijk slijtage en veel te hoge olie temperaturen. Op de peilstok van uw auto ziet u een minimum en een maximum staan, belangrijk is dat hij niet te vol en niet te leeg is. vul hem altijd op tot het maximum.


Met een olie zoals Shell motorolie van Oliehandel zit u altijd goed. Hopelijk heeft u hierbij meer informatie gekregen over de coderingen en de functie van olie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *