Je merkt het al bij het opstaan, het weer in Nederland wordt weer kouder en kouder. Onlangs het weer voor het eerst gevroren. Dat betekent dat er weer gestrooid moest worden. De temperatuur zal in de komende tijd alleen nog maar verder gaan dalen. Over een aantal zijn de sloten weer volledig dichtgevroren en kunnen wellicht de schaatsen al aangetrokken worden. Maar wat is nou een groot nadeel voor de automobilisten? Het wegdek wordt spekglad. Daarom is een goeie voorbereiding van essentieel belang. Het beste waar je mee kunt beginnen is het aanschaffen van fatsoenlijke winterbanden.

Misschien is het eerst wel handig om te weten wat winterbanden nou precies zijn voordat je het aanschaft. Winterbanden hebben een totaal andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. De banden hebben een speciaal en dieper profiel. Hierdoor hebben de winterbanden in zowel de herfst en winter veel betere grip op het wegdek en daarbij verhogen ze het rijcomfort. Dankzij de specifieke vorm van de winterband wordt het water onder de band afgevoerd. Dit verlaagt ook het risico op bijvoorbeeld aquaplaning: een veilig bijkomend voordeel van winterbanden.

Winterbanden in Nederland zijn eigenlijk gewoon echt onmisbaar. Tijdens de herfst en winterperiode is de verkeerssituatie in Nederland een stuk minden betrouwbaar dan in de lente en de zomer. Er kunnen zich namelijk een aantal situaties voordoen, zoals sneeuw, ijzel en het (constant) rijden op een nat wegdek. In al deze gevallen is de grip van de zomerbanden een stuk minder goed. Ik advies daarom om al te starten met winterbanden vanaf begin november en deze er pas af te halen rond eind maart. Dit geeft voor jezelf gewoon een lekkerder gevoel, omdat je een stuk veiliger de weg op gaat. Meer informatie over diverse onderwerpen die relevant zijn voor automobilisten? Kijk dan op https://www.vakgarage.nl/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *